Teknopark İstanbul’un kurulması 8 Ekim 1987 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararlarına dayanmaktadır. İTEP (İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi), Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından İstanbul’un Anadolu yakasında gerçekleştirilmekte olan ve endüstriyel destek, araştırma-geliştirme, bilim ve teknoloji, eğitim/öğretim boyutları içeren bir projedir. Projenin ana hedefi, ülkemizin ileri teknoloji ihtiyaçlarının milli kaynaklardan karşılanabilmesi için gerekli dinamik, bilimsel ve teknolojik altyapının oluşturulmasına destek sağlamaktır.
20 Nisan 1988 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Pendik Kurtköy’de İTEP amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere 13 milyon m2 genişliğinde bir arazi kamulaştırılmıştır. Bu alanın içerisinde yaklaşık 2,5 milyon m2 arazi Teknopark İstanbul için ayrılmıştır. İTEP’in önemli birimi olan Teknopark İstanbul'un kuruluş süreci, Kurucu Heyet’te yer alacak Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜCÜ) arasında, 12 Şubat 2009’da niyet mektubu imzalanması ile ivmelenmiştir. Daha sonra Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) kurucu heyetin bir parçası olmuştur.
Ortak geçmişleri ve mevcut komşulukları düşünüldüğünde, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ve Teknopark İstanbul arasındaki ilişkiler kurumsal işbirliği üretmenin yanı sıra genç, dinamik ve yenilikçi bir anakentin itibarlı girişini oluşturmayı amaçlar. Teknopark İstanbul, arazisinin havalimanı ile bütünleşik yapısı ile terminal yapısının küresel ve çok kültürlü doğasını kentin yakın semtlerine işleyen ve Anadolu Yakası’ndaki kentsel örüntüye önemli ölçüde hareket ve değer katan bir yerleşkedir.
Bütüner ekibi 2010 yılının başından 2012 sonuna kadar 2,5 milyon metrekarelik bir alanda çok kapsamlı kentsel tasarım ve yerleşke altyapı projeleri çalışmıştır. Bu projeleri takiben 65.000 m2 inşaat alanına sahip 1 ve 2 No’lu ARGE yapılarının üstyapı projeleri geliştirilmiştir. Kentsel Tasarım 2016 yılında yeni mülkiyet ve tahsis ilişkileri doğrultusunda güncellenmiştir.
Teknopark İstanbul form, işlev ve tahsis yönünden oldukça zengin bir yapı çeşitliliğine sahiptir. Bu bileşenleri esnek bir yerleşke düzenine yerleştirmek için, kentsel tasarım, mimari ve altyapı disiplinleri arasında çok hassas bir koordinasyon sağlanmıştır. Kentsel Tasarım projesi, 1 ve 2 No’lu ARGE yapıları ile eşzamanlı ve referanslı olarak çalışıldığı için, yerleşke Master Planı ileri ölçek hassasiyeti ile geliştirilmiştir.
Araç trafiğini olabildiğince azaltmak için her yapı parseline, o parsele yerleşecek yapının yerleşke içi yol ile ilişki kurabileceği bir cephe belirlenmiştir. Bu cephe üzerinde bina tesviye ve su basman kotları sabitlenmiş, komşu yapılar arasında hassas yükseklik ilişkileri kurulmuştur. 1 ve 2 No’lu ARGE Yapıları gibi çevrel ve avlulu yapılar yerleşkeye düzen veren birincil bileşenlerdir. Tekil ve noktasal ofis yapıları belirli aralıkarla kullanılarak, daha geçirgen çevresel tanımlama sağlar. Kültür – kongre merkezi gibi özel işlevler görünür bölgelerdeki düzensiz sınırlara sahip arazilere önerilmiştir. Böylelikle bu yapıların gelecekteki tasarımcılarına, yapılardaki peyzaj ve çevre ilişkilerine hassasiyet göstermeleri teşvik edilmiştir. Az katlı üretim yapıları ve üretim alanlarına sahip ofis yapılarının birbirlerine yakın olarak arazinin kuzeyinde toplanmalarıyla yerleşke içi ağır yük trafiği sınırlandırılmıştır.
READ MORE