Bilkent İngilizce Hazırlama Programı binası, üniversitenin Doğu Kampusunda, Lise Binasına komşu bir parselde yer almaktadır. Üniversite merkez kampüsü dışındaki bu alanda, çevre yapılarla bütünleşmiş bir biçimde, öğrenci ve öğretim elemanlarının kullanabileceği ortak iç ve dış mekanlar oluşturan bir yapı tasarlanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, ana yol tarafında diğer yapıların cephe hattı ile bütünleşen ve Lise tarafında büyük bir avlu tanımlayan L şeklinde bir plan şeması önerilmiştir. Yapı, en alt katı iç avluya yarım kat kot farkıyla açılacak biçimde, dört katlıdır. Kompakt bir iç mekan düzeninde, mevcut yeşil alanlar ve manzaraya yönelik dış alan kullanımı arttırılmaya çalışılmıştır.
Yapının yol tarafındaki kanadında öğretim üyesi odaları, diğer kanadında ise derslikler yerleştirilmiştir. Odalar ve derslikler arasında, ana yoldan avlunun köşesine denk gelen bir kesimde giriş holü yer alır. Üst katlarda da ana dolaşımların bağlandığı bir mekan olarak devam eden bu bölüm, yapının iki cephesi arasında görsel ilişkiler sağlayacak şekilde, geçirgen yüzeylerle tanımlanmıştır. Ana cadde tarafında konumlanan öğretim üyesi odaları geniş bir kent manzarasına hakimdir ve yapı cephesi boyunca devam eden ortak balkonları vardır. Öğretim üyelerinin ortak mekanları avlu tarafında yerleştirilmiştir; bu cephe batıya yönlendiği için kısıtlı cephe açıklığı verilmiştir. Derslikler ortada koridor olacak şekilde iki taraflı olarak dört katta planlanmıştır; bunların da kendi balkonları vardır. İç avlu, merdivenlerle giriş holüne bağlanacak şekilde kademeli olarak tasarlanmıştır; böylece, bodrum katında yer alan kantin doğrudan avluya açılabilmektedir.
Yapı, iki yöne eğimli ve geniş saçakları olan bir çatı altında yer alır. Bu çatı, klasik bir eğimli çatıdan farklı olarak ele alınmış; yapı cepheleri ile bütünleşecek bir kabuk şeklinde tasarlanmıştır. Kesitte saçağa doğru genişleyen balkon çerçeveleri ve bu eğimi takip eden sürekli kolonlarla çatının yapısı cephede devam ettirilmiştir. Güneş kırıcılar ve balkon korkulukları ile çatının cepheyle bütünleştirilmesi vurgusu arttırılmıştır.
READ MORE