Milsoft ARGE Binası, ODTÜ Teknokent yerleşkesinde Bütüner tarafından projelendirilen yapılardan ikincisidir. Arsasının Teknokent’teki konumu ve ihtiyaç programı dışında, işvereninin başka bir yapı için ürettirdiği ve kullanmadığı bazı yapısal elemanların (çelik konstrüksiyon modüler kirişler, çatı ve cephe kaplama panelleri) değerlendirilmesini talep etmesi, çok önemli bir tasarım girdisini oluşturmuştur. Projede, söz konusu üst yapı örtü elemanlarının, ODTÜ yerleşkesi ve Teknokent ölçeğinde yaratıcı bir şekilde kullanılması amaçlanmıştır.
İdari ofisler ve ARGE işlevlerinin ayrıştırılmış kitlelerde çözülmesi, kullanıcının iç ilişkileri açısından saptadığı bir program verisidir. ARGE için açık mekân düzeninde ofis ve laboratuarlar, idari ofisler için ise kapalı üniteler önerilmiştir. Planda ortaya koyulan bu ikili program yaklaşımı, yapının cephelerine ve kitlesine de yansıtılmış, üst yapı malzemelerinin mimari olarak değerlendirilmesinde de tasarımı şekillendirmiştir. Plan kurgusu girişten itibaren bütün yapı boyunca devam eden büyük bir dolaşım mekânının iki yanında simetrik olarak oluşturulmuştur.
İdari Blok araziye giriş yönünde ve uzunlamasına cepheyi kapsayacak şekilde iki katlı bir blok olarak yer alırken, yönetim, VIP salonu gibi işlevler ise simetrik koridor kanatları düzeninde planlanmıştır. İdari blok ve ARGE Bölümü arasında, bir atriyum ve farklı büyüklükte toplantı salonlarını içeren bir bağlantı kitlesi tasarlanmıştır. Ortak işlevleri içeren bu bölüm farklı iki yapı sistemini ölçekli bir şekilde bağlar. Tek kabuk yapı altında iki katlı bir düzeni olan ARGE Bölümü arazinin sakin arka cephesine yönelik olarak konumlanmıltır. Simetrik olarak iki kanatta yer alan dört büyük atölye biriminde, proje yönetim, laboratuvar gibi işlevler yer almaktadır.
Başka bir proje için ters bükey bir kesit oluşturmak üzere ürettirilen modüler çelik birimler, bu yapı sistemi için tamamen yeniden yorumlanarak kullanılmış, iç bükey ve yay şeklinde bir kabuk yapı tasarlanmıştır. Çelik konstrüksiyon yapının kirişleri yerden başlayarak 2,5 kat yüksekliğe kadar çıkan bir kesit oluşturmaktadır. Kirişlerin zeminde birleştikleri noktada tanımladıkları yarı açık dış alan, güneş kırıcı elemanlarla korunarak atölye çalışanlarının sosyalleşebilecekleri bir mekân olarak düşünülmüştür.
READ MORE