ODTÜ Teknokent yerleşkesinde yer alan Gümüş Bloklar, Teknokent’in kuzey sınırını ve Üniversite Kampusu yönünde kuzeydoğu köşesini oluşturan, önemli bir arazide konumlanmıştır. Konum ve bağlam binanın imgesinin oluşturulmasında belirleyicidir. Teknokent’e ait vurguları yapıya taşımaktan çok, kentsel ve dış mekân kullanımına yönelik bir program oluşturulması tercih edilmiştir. Teknokent ofis programını, açık mekânlar, doğal aydınlatma, doğal iklimlendirme gibi unsurlar bağlamında yeniden yorumlayan bir proje üretme yolu benimsenmiştir.
ARGE faaliyetleri yapan firmaları barındıracak çeşitli büyüklüklere sahip ofis kullanımları yapının ana işlevidir. Farklı büyüklüklerde ve niteliklerde mekân talebi düşünülerek hem yatay hem düşey eksenlerde esnek bir mekân anlayışı geliştirilmiştir. Bu kurgu, bir iç mekân düzenlemesinin ötesinde, bütüncül bir anlayışla, dış yapı kitlesinin oluşturulmasında da belirleyicidir.
Arsanın boyutları, ihtiyaç programı ve Teknokent yerleşim planının yükseklik sınırlamaları çerçevesinde kaçınılmaz olarak ortaya çıkan uzun yaygın bina kütlesi, kullanım esnekliğini sağlayacak şekilde, uzunlamasına alt bloklara ayrılmıştır. Buna karşın, üst yapıda boydan boya devam eden basık tonoz çatı örtüsü ile binanın bütünlüğü vurgulanmıştır. Güney yönünde teraslanarak zemine doğru genişleyen yapı bloklarına özel girişler sağlanmıştır. Teras yapı, çalışanlar için kullanılabilir açık alanlar sağlamanın yanında, farklı ihtiyaçları karşılayacak ofis mekânlarının oluşturulması için tanımlı bir esnekliğe olanak vermiştir. Bu bağlamda, Gümüş Bloklar’da iç ve dış mekân kurgusunun bütünlüğünde özgün bir ofis yapı şeması üretilmiştir.
Blokların kampus yolu ve Teknokent alanı arasındaki giriş aksı, her iki yönde, büyük sarı alüminyum kaplama bir saçakla vurgulanmıştır. Yapı kitlesini dar yönden asimetrik bir şekilde kesen bu aksın köşede ayrıştırdığı kısım, tonoz çatı altında geri çekilmelerle kitlesel olarak farklılaştırılmıştır. Giriş saçağının her iki tarafından çıkan rampalar, dışarından ofislerin ikinci katına bağlantı sağlarken dış ve iç dolaşım sürekliliğini vurgulamaktadır. Girişin devamında, iç mekân boyunca ortada uzanan bir hol, yapının ana dolaşım alanını oluşturmaktadır. Blokları orta hol boyunca dikine kateden servis bölümü, ofis kullanımının esnekliğini destekleyecek ve mekanik ile elektrik tesisatını en ekonomik şekilde birimlere dağıtmaktadır.
READ MORE